вівторок, 7 квітня 2015 р.

Підкорення Північного полюсу

6 квітня 1909 року 52-річний американський офіцер Роберт Едвін Пірі та Метью Хенсон з чотирма ескімосами першими досягли точки, котру вони вважали Північним полюсом. 

Роберт Пірі

Роберт Пірі пройшов підготовку в Управлінні берегової та геодезичної зйомки США і поступив на інженерно-будівельну службу ВМС США. Пірі організував і провів шість арктичних експедицій між 1891 і 1909 рр., кожного разу просуваючись все далі на північ по протоках Сміта і Нейрса. Його дослідження окреслили північний кордон Гренландії, довівши, що це оcтрів.
Діяльність Пірі значною мірою підтримувалася арктичним клубом Пірі, організацією багатих мешканців Нью-Йорка, яку очолював Морріс К. Джезеп з американського музею природної історії. Цей клуб, сформований у 1899 р., робив все можливе, щоб підтримати Пірі. Його членами керувало патріотичне прагнення бачити американця першою людиною що досягла полюса а також небезпідставні надії на те, що їх імена будуть увічнені при складанні Пірі географічних карт. Все це,як і постійний інтерес преси, штовхали немолодого вже дослідника до останнього кроку на шляху до безсмертя.
Пірі зробив дві останні спроби дістатися до Північного полюса, в кожній з яких його супроводив Метью Хенсон і групи ескімосів. У 1905 році на новому кораблі "Рузвельт", наданому йому членами клубу, Пірі здійснив чергову полярну експедицію. Борючись із льодами на підходах до Північного Льодовитого океану, він писав про "глибоке хвилювання, що межує з потрясінням, від могутніх штовхів "Рузвельта", цього півторитисячотонного тарана, що дробить льоди і розчищає нам дорогу", а також про " ні з чим не порівнянним захопленням від того скреготу і гуркоту, з яким стальний ніс судна дробив і кришив величезні крижини". Узявши на борт ескімосів, собачі упряжки і м'ясо в дорогу, він продовжив шлях до мису Шерідан біля північно-східного краю острова Елсмір, де корабель залишився на зимівлю. Березень і квітень 1906 року він провів у льодах, у небезпечній подорожі до Північного полюса, яку забезпечували ескімоси. Безперечно, Пірі здійснив цю подорож, але його твердження про те, що 21 квітня експедиція досягла 870 6' північної широти, фахівці, які вивчали його записи, брали під серйозні сумніви.

Метью Хенсон


Для заключного кидка до полюса Пірі знов відплив із Сполучених Штатів на "Рузвельті" в липні 1908 р. Перезимувавши, як і в минулий раз, біля мису Шерідан, він вибрав як стартовий майданчик для початку подорожі мис Колумбія, приблизно в 145 км. до заходу.
Раніше в тому ж році групи, що зміняли одна одну й складалися з 24 чоловік, 19 саней і 133 собак, пройшли від наземної бази на мисі Колумбія, розчищаючи шлях, розбиваючи табори і закладаючи запаси. Це дозволило Пірі та його супутникам, що відправилися в дорогу 1 березня 1909 року, йти до останньої бази майже без нічого, зберігаючи сили для кидка до полюсу. Від останньої бази Пірі пройшов 250 кілометрів до полюса і 780 кілометрів зворотно за 16 днів.
Пірі урочисто вшановували як на батьківщині, так і за рубежем, він був звеличений до рангу контр-адмірала ВМС і нагороджений орденами й медалями. Помер Пірі 20 лютого 1920 р. від недокрів'я.


Немає коментарів :

Дописати коментар