пʼятниця, 8 травня 2015 р.

Українці в арміях держав-учасниць Другої світової

   Під час Другої світової війни більшість українців боролася на боці Об’єднаних Націй. 

   Війна розпочалася для України 1 вересня 1939 р. 120 тис. українців воювали проти вермахту у складі війська Польського. Переважно це були польські громадяни, які походили з Галичини та Волині, що входили до міжвоєнної Польщі. Крім того, на польській службі перебували кілька десятків ветеранів українських армій 1917-1920 рр. Ці офіцери також захищали Польщу в 1939 р. Після поразки Польщі у 1939 р. українці продовжили воювати у складі польських збройних сил під радянським і британським командуванням. Вступаючи до польських формувань в СРСР, українці рятувались від загибелі в ГУЛАГ. З цієї ж причини українці, родом із Закарпаття, пізніше вступали до 1-го Чехословацького армійського корпусу під командуванням Людвіга Свободи.

   17 вересня 1939 р. східний кордон Польщі перетнула Червона Армія. Так у Другу світову війну вступили радянські українці. Чимало українців змушені були воювати на боці СРСР проти Фінляндії у 1939-1940 рр.

   Понад 6 млн. українців воювали у Червоній Армії під час німецько-радянської війни 1941-1945 рр.

   Влітку 1945 р. українці у складі радянських військ брали участь у розгромі Японії.

  На фронтах від Атлантики до Тихого океану, від Норвегії до Єгипту українці боролися у складі збройних сил США (80 тис.), Британської Імперії (45 тис.), Франції (6 тис.) та інших держав. Переважно це були представники української діаспори цих країн.

   Протягом 1942–1950-х рр. в Україні воювала Українська Повстанська Армія, через лави якої пройшло близько 100 тис. людей.

   Частина українців стала на бік Німеччини та її союзників. Переважна більшість з них пішли на такий крок, намагаючись вижити в умовах німецької окупації. Деякі пов’язували із Німеччиною перспективу здобуття незалежності України від СРСР. Граючи на національних почуттях, німецьке командування на завершальному етапі війни створювало українські військові формування.




Немає коментарів :

Дописати коментар