понеділок, 9 листопада 2015 р.

Таємниця теракотової армії

Одною з найбільших пам'яток Китаю є, звісно ж, Велика Китайська стіна, але й крім неї в Китаї існує чомусь менш відома, але не менш дивовижна пам'ятка - теракотова армія. Ця армія налічує 8099 статуй теракотових воїнів і коней, причому це лише ті, які були знайдені. Тож для археологів є ще робота. 
Теракотова армія була знайдена селянами, які копали колодязь, у 1974 році  неподалік від китайського міста Лінтонг поблизу гробниці китайського імператора Цінь Шіхуанді - ініціатора будівництва Великої Китайської стіни. Ця армія вражає своїми масштабами і може скласти гідну конкуренцію такому чуду світу як єгипетські піраміди. Дослідники вважають, що ця армія була потрібна імператору, щоб задовольнити свої владні амбіції не лише в реальному, але й в загробному світі. Без сумніву, вона повинна була битися за нього і в битвах Царства Смерті. Раніше, за китайськими традиціями було прийнято ховати разом з імператором і живих людей, ці статуї стали першим дослідом, коли замість живих людей, в гробницю вирішили помістити глиняні статуї, але не варто забувати, що за деякими даними, разом з імператором було поховано близько 70 тис. майстрів разом з їхніми родинами (можливо щоб зберегти в секреті і місце поховання і секрет виготовлення статуй).
Імператор Цінь дуже боявся смерті, тому фанатично шукав засобів для продовження життя аж до вічності. Деякі дослідники стверджують, що імператор послав армію з 8 тис. солдат на пошуки засобу для здобуття безсмертя, а поки ті шукали зілля безсмертя, імператор вживав пігулки з ртуттю, що в кінцевому рахунку привело його до тої смерті, якої він так панічно боявся. 
Будівництво грандіозного некрополя імператора тривало 38 років, в його будівництві приймало участь 700 тис. робітників. Статуї воїнів були виконані дуже майстерно. Піхотинці, лучники, стрільці з арбалету, кавалеристи, військові колісниці з кіньми були вишикувані в бойові лави. Зріст воїнів - від 1,6 до 1,7 метри, і жоден не схожий на іншого. Деякі стоять прямо, інші - навколішки, з мечем наголо, неначе відбивають атаку. Одні
одягнені у військові мундири, інші в туніки з ременями на поясі, у вузькі штани до колін і широке взуття. Тіла їх порожнисті, але руки і ноги - суцільні. Списи, мечі, луки - справжня зброя, але уздечки у коней зроблені з бронзи. У піхотинців волосся пов'язане вузлом на потилиці. У кавалеристів на головах шоломи, закріплені ремінцем під підборіддям. 
Спочатку ці фігури були яскраво забарвлені. Але за 2000 років "військової служби" барви все ж таки зійшли. Приблизно 6000 солдатів (піхотинці і стрільці з лука) були знайдені в першому розкопі, на глибині 4,9 метри в підземному залі, що займає площу 229 х 61 м. Там же були знайдені й колісниці. У другому, меншому за розміром розкопі, ховалися сотні кавалеристів, лучників і бойові колісниці. У третьому переховувались лише 68 фігур - швидше за все штабісти та їх денщики.
Кожен воїн мав свої, лише йому притаманні риси обличчя. Перший розкоп, де знаходиться більшість фігур, відкритий для туристів. У музеї показують відеозаписи розкопок, там виставлені й інші фігури, а також дві мініатюрні бронзові колісниці із запряженими в них конями і візниками в половину натуральної величини. Вони складаються з більш ніж 300 деталей і прикрашені дорогоцінним камінням. Ці колісниці були виявлені в 1980 році і являють собою ті транспортні засоби, якими користувався імператор, його наложниці і штат придворних.
Цінь Шіхуанді помер у 210 р. до н.е. Його гробниця зовсім поруч з розкопками, під земляним пагорбом заввишки в 43 метри, але поки що вона не розчищена. Справа в тому, що ніхто не знає, де шукати вхід. Оце і є результатом того, що після завершення її побудови були убиті майстри, які її будували.

Використані матеріали:
О.П.Крижанівський. Історія стародавнього Сходу. Навчальний посібник.
Популярна дитяча енциклопедія "Що? Як? Чому? Світ мистецтва.
Фото: мережа Інтернет


   

Немає коментарів :

Дописати коментар