середа, 9 вересня 2015 р.

Як довести до кінця розпочаті справи

1. Складайте списки запланованих справ. Візьміть ручку й папір і складіть список усіх справ, які необхідно владнати. Відволічіться хвилин на 10, розслабтеся, ви вже записали все, що вас хвилює, на папір або введи до електронного пристрою. Тоді поверніться до свого списку, критично на нього подивіться, визначте, які причини заважають довести кожну з справ до кінця?

2. Викреслюємо непотрібне. Прочитайте список ще раз. Подумайте, чи справді всі ті
справи, які ви написали, так вам потрібні? Справи недоцільні просто викресліть із списку. Краще витратьте свій час на щось потрібне і корисне.

3. Запам'ятайте "правило двох хвилин". Є в тайм-менеджменті такий принцип - "правило двох хвилин": справи, які займуть у вас не більш ніж 2-5 хвилин, здійснюються одразу й викреслюються. Наприклад, розібрати полички в шафі, навести порядок на поличці у ванній кімнаті, завантажити пральну машину білизною, тощо. Все це займає не більш ніж 5 хвилин (максимум 10). Пройшло всього півгодини, а у вас вже зроблено від 5 до 10 справ.


4. Станьте французом - з'їжте "жабку". Виділіть зеленим кольором у списку всі пункти, причиною невиконання яких стали тривіальні лінощі. Це найнеприємніші справи, які ви відкладаєте до останнього, в тайм-менеджменті вони називаються "жабками". "Їсти жабок" - справлятися з неприємними справами - краще зранку. Наприклад, від вас вимагають щось написати. Уявіть з найменшими подробицями, як ви це пишете. Відчуйте це, зробіть і витратіть залишок дня на більш приємні речі.

5. Поділіть "слона". Найважчі і складні справи називаються "слонами". Якщо не знаєте, з чого почати,, спробуйте "слона" поділити - розбийте важку справу на декілька етапів або дрібніших справ. Чим простіше й легше виконується етап, тим краще. Що ваша свідомість сприйме краще: 5 важких і довгих за часом виконання справ, чи 20 простих 5-хвилинних? Головне правило - повертайтеся до них у вільний час (все одно їх треба робити). Наприклад, ви схотіли вивчити іноземну справу. Вранці вивчили одне правило граматики, вдень  10-15 слів, ввечері склали пару речень з новими словами за вивченим правилом. Через декілька місяців побачите результат - зможете стерпно спілкуватися з вашими діловими партнерами-іноземцями. 

6. Хваліть себе. Ніщо так не радує й не надихає, як список виконаних справ. Тому, як тільки виконали якусь справу, викреслюйте її швидше й хваліть себе. Ентузіазм збільшиться, якщо услід за труднощами як рятівне коло буде проглядати заохочення: шопінг, приємний вечір, смачненькі речі до чаю, тощо.

7. Підсумуйте процес. Виділіть якийсь час раз на тиждень чи місяць (кому як захочеться) і підсумуйте остаточний результат своєї діяльності. Ви помітите, що багато дрібних справ доведено до кінця, декілька "жабок" зникло, а парочка "слонів" зменшились наполовину. Ще раз похваліть себе й доповніть список новими справами.

P.S. До речі, існує думка, що якщо не ви виконуєте якоїсь справи протягом трьох днів, навіть не беретеся за неї, відкладаючи на потім, можете сміливо її викидати, швидше за все, ви за неї ніколи так і не візьметеся. (Правильність цього твердження перевірено на власному досвіді)


Немає коментарів :

Дописати коментар