четвер, 5 листопада 2015 р.

Гірські рекорди України

Найбільша гірська система в Україні - Українські Карпати, які є частиною східних Карпат. Знаходяться вони на заході країни, в межах Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей і простягаються смугою завдовжки понад 280 км. і завширшки 100-110 км. від верхів'їв річки Сан до витоків р.Сучави. Площа - понад 24 тис. кв.км. Українські Карпати - середньовисокі гори, їхня пересічна висота - 1000 м.

Найвищий гірський масив - Чорногора в Карпатах, у межах Закарпатської та Івано-Франківської областей. Простягається він на 40 км. між долинами річок Чора Тиса, Біла Тиса та Чорний Черемош. Тут знаходяться усі найвищі вершини України, які перевищують 2000 км. 

Найвища гора України - Говерла на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей.
Підноситься над хребтом Чорногора заввишки 2061 м. над півнем моря. У перекладі з мадярського Говерла означає "сніжна гора". Вершина її насправді сніжна. Та й погода тут часто змінюється: сніг на Говерлі серед літа – не дивина. На схилах гори — форми плейстоценового заледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Має конусоподібну форму, вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди — кам'яні осипи. Південно-західні схили переходять у пагорбисті передгір'я і Закарпатську низовину. 

Найвищий гірський хребет - Полонинський. Він знаходиться у внутрішній смізі Українських Карпат, у межах Закарпатської області. Простягається між річками Уж і Тересва майже на 150 км. Середні висоти 1400 - 1500 м., максимальна - 1677 м. (гора Стій).

Найвища точка рівнинної частини України - гора Берда у Чернівецькій області, що відноситься до Хотинської височини. Її висота - 515 м.

Гора-барометр. Ця чи не найдивніша гора розташована поблизу с.Дніпрова-Кам'янка на Дніпропетровщині. Вона має цікаву властивість - створювати шум у безвітряну погоду. Про гору-барометр місцеві мешканці кажуть: коли "Гостра" шумить - чекай змін погоди. І вони ще ніколи не помилялись. Секрет цього явища полягає в тому, що узвишшя гори розташоване в районі повітряної течії, або, простіше, на протязі. Цю особливість природи використовували наші спостережливі предки, обираючи місце для будівництва вітряків. Досі в народі розповідають про чудо-млин, який колись стояв неподалік і безупинно крутився. 

Гора з найдовшою назвою. Серед найвищих гір України є дві гори, повні назви яких складаються з трьох слів і, відповідно, мають 20 і 19 літер. Це Піп Іван Чорногорський і Піп Іван Мармароський.

Гірський хаос. Часом внаслідок землетрусів на схилах, що вивітрюються, трапляються грандіозні обвали, які утворюють величезний кам'яний хаос. Хаос на схилі гори Демерджі, що знаходиться в центральному пасмі Кримських гір (поблизу Алушти) утворився внаслідок обвалу 1894 р. і наступних років. Загальний об'єм брилового навалу в цьому "кам'яному морі" перевищує 1 млн кубічних метрів.   

"Суперник" Йєллоустонського національного парку. Одним із чудес Криму є гірський
масив Карадаг - унікальний вулкан юрського періоду, з якого лава виливалася двічі. По суті, це гірська група, що включає в себе кілька хребтів і самостійних вершин. У цьому своєрідному музеї, створеному самою природою, можна прочитати кам'яний літопис Землі майже за півтори сотні мільйонів років. Тут знайдено більше ста мінералів та їх різновидів, серед них - сердолік, опал, геліотроп, агат. На думку відомого геолога академіка А.П.Павлова, "оригінальні форми рельєфу і пейзажні красоти Карадагу можуть посперечатися з найчудовішими куточками Йєллоустонського національного парку в лісистих горах північної Америки".  

Найбільше плоскогір'я розташоване в Карпатах на висоті 1758 м. над рівнем моря. Це плоска вершина гори Палениця в крайній східній частині Карпат - Чивчинських горах. 

Найбільшою височиною, тобто частиною земної кори, підвищеною відносно рівнинної території, є Подільська височина в західній частині України. Вона простягається смугою завдовжки 580 км., завширшки до 180 км. Найбільша вершина Подільської височини - г.Камула (471 м.) розташована у Львівській області.  

Найбільший кряж. Кряжем називається лінійно витягнута височина з м'якими, округлими обрисами вершин. Над прилеглими рівнинами підвищується на десятки, рідше - на сотні метрів. Найбільшим в Україні вважається Донецький кряж - найвища частина Донецької височини у межах Луганської, Донецької та Харківської областей. Пересічна висота його 200-300 м., максимальна - 367 м. (г.Могила Мечетна).

Найбільша низовина, тобто ділянка суходолу значного розміру з абсолютною висотою до 200 м., - Поліська, що на півночі України, в басейні рік Дніпра та Прип'яті, в межах Волинської, Рівненської, Житомирської та Київської областей. Середні висоти - 150-200 м., максимальна - 316 м. (Словечано-Овруцький кряж).

Використані матеріали:
Г.О.Маценко. Книга рекордів України. Природа навколо нас.
гора Говерла - http://7chudes.in.ua/node/9357



Немає коментарів :

Дописати коментар