пʼятниця, 27 березня 2015 р.

Історія жартома

А пам'ятаєте, панове, наш час навчання в школах й інститутах? Не пишу "в університетах", за радянської доби їх можна було на пальцях перелічити, це зараз їх по декілька штук в кожному місті. Але, мова зараз не про те... На уроках історії всі ми старанно вивчали суспільно-економічні формації - феодалізм, капіталізм, соціалізм... Висолопивши язика, ми конспектували ці визначення, намагаючись на уроках або семінарах в інститутах відтворити означені дефініції, вся принадність яких полягала в тому, що поки їх дочитуєш до кінця, забуваєш, про що був початок. І що найцікавіше, зазубрюючи ці аксіоми, ми не розуміли змісту майже половини того, про що в них ішлося. Так то воно так, але й сучасні діти, й студенти теж продовжують зараз старанно вивчати й відтворювати ті самі "капіталізми", "комунізми", не розуміючи їх суті. Тож пропоную їм трохи допомогти в плані розуміння таких серйозних явищ. (Звісно, все, що міститиметься нижче - жарт, не дуже рекомендую це відтворювати на семінарах в університетах чи на уроках в школі, бо не всі вчителі та викладачі мають достатнє почуття гумору, можуть належним чином не оцінити).

ФЕОДАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Ваш господар забирає частину молока.

СОЦІАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Одну ви віддаєте сусіду.

КОМУНІЗМ: У Вас є дві корови. Держава забирає обох і дає Вам трохи молока.

ТОТАЛІТАРИЗМ: У Вас є дві корови. Держава забирає обох корів, а Вас забирає в армію.

ДИКТАТУРА: У Вас є дві корови. Уряд забирає обох, а Вас розстрілює. Молоко заборонене до продажу й споживання.

КЛАСИЧНИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Ви продаєте одну й купуєте бугая. Поголів'я корів більшає, економіка розвивається. Ви продаєте своїх корів, йдете на пенсію й живете на прибуток від своїх корів.

АМЕРИКАНСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Ви продаєте одну, а іншу змушуєте збільшити надої в чотири рази. Потім ви наймаєте консультата, щоб він вияснив, від чого здохла Ваша корова.

ФРАНЦУЗЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Ви виходите на страйк, організовуєте заворушення, блокуєте дороги, будуєте барикади, тому що Вам хочеться трьох коров.

ІТАЛІЙСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови. Але Ви не знаєте, де вони. Тому ви йдете в піццерію пообідати.

ІСПАНСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є два бугая, і ви влаштовуєте кориду, тим самим, вбиваєте обох, потім ідете на сієсту.

КАПІТАЛІЗМ ЗА СОРОСОМ: У Вас є дві корови. Ви продаєте трьох корів дочірній компанії в Кореї, використовуючи кредит з брюсельського банку, отриманий на ім'я тещи. Потім Ви перекуповуєте вже чотирьох корів з допомогою американського посередника, який оформляє на Ваше ім'я дарчу, щоб Вам не платити податок з п'яти корів. Євросубсидії, які Ви отримуєте за молоко шести корів, інвестуєте в корейську дочірню компанію; в річному звіті Ви пишете, що маєте вісім корів, а коли внаслідок аудиторської перевірки з'ясовується, що в коровах Ви не тямите, Ви розводите руками й божитеся, що не можете зрозуміти, чому в стійлі пусто.

ШВЕЙЦАРСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас 5000 корів, але жодна з них Вам не належить, проте Ви їх доїте, ще й берете гроші з власників за їх зберігання їхніх корів.

ІНДІЙСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови, і Ви їм обом поклоняєтесь.

АНГЛІЙСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас є дві корови, і обидві - хворі на сказ.

ІРАКСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: Всі думають, що Ви маєте багато корів, Ви говорите, що не маєте жодної. Ніхто Вам не вірить, в результаті чого Вас бомблять, а потім окуповують Вашу країну. Ви, як і раніше не маєте жодної корови, але, в крайньому разі, ви є частиною Великої Демократії.

ПАКИСТАНСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас ніколи не було корів, але Ви щиро вважаєте всіх індійських корів своїми.

РОСІЙСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас дві корови, Ви їх перераховуєте, і дізнаєтеся, що їх у Вас - п'ять, Ви перераховуєте їх знову і нараховуєте 47 корів, Ви їх знову перераховуєте, у Вас виходить 14 корів. Поголів'я зменшується, пора відкривати чергову пляшку горілки.

УКРАЇНСЬКИЙ КАПІТАЛІЗМ: У Вас дві корови???


Звісно, все вищеозначене - жарти, але в них є певний раціоналізм. До речі, подібних "перлів" в мережі ще багато, є й інші варіанти різних політико-економічних моделей.
Наприклад, ось тут: http://www.management.com.ua/blog/791



Немає коментарів :

Дописати коментар